Sonny Hira: Santokhi wordt terecht volksleider genoemd

VHP-voorzitter Chan Santokhi wordt aangekondigd als 'volksleider van Suriname'. Starnieuws houdt woordvoerder Sonny Hira voor of dit niet afgekeken is van de Nationale Democratische Partij (NDP), die Desi Bouterse typeert als volkspresident. Hira vindt dat Santokhi terecht aangeduid wordt als volksleider, vanwege zijn oprechte voornemen om tezamen met alle Surinamers te gaan werken aan de totstandkoming van een door vele generaties landgenoten en politici gekoesterde wens: vestiging van een harmonieuze, eendrachtige, vredige en welvarende Surinaamse natie. 

Bij Santokhi gaat het volgens zijn woordvoerder om een unieke Surinaamse gemeenschap, waarin de karakteristieke maatschappelijke pluriformiteit in het dagelijkse leven op geen enkele wijze meer als obstakel, hindernis of twistappel zal mogen worden ervaren. Santokhi heeft om zijn ideaal te realiseren, terstond bij zijn verkiezing tot voorzitter van de VHP alle deuren en ramen van de oranje-partij wijd opengezet voor Surinamers uit alle geledingen van de samenleving en hen aanhoudend opgeroepen zich bij hem aan te sluiten.

"Aangezien de VHP jarenlang gebukt is gegaan onder het stigma van een Hindostaanse politieke partij, en als gevolg daarvan de toenadering niet vlot genoeg ging, besloot Santokhi zelf op pad te gaan en de 'andere' Surinamers in hun eigen leefgemeenschap op te zoeken en hen zijn wensdroom voor te houden. Diverse Marrondorpen en Javaanse nederzettingen in de districten werden regelmatig bezocht alsook vele buurten in en rond Paramaribo waar voornamelijk Creolen wonen. Santokhi slaagde er uiteindelijk in het vertrouwen van vele van deze landgenoten te winnen en een stroom nieuwe, niet traditionele partijgenoten, maakt thans deel uit van de VHP familie", zegt Hira. 

Zelf is Santokhi zichtbaar vergenoegd als hij spreekt van deze VHP bloementuin of zoals hij het met een lievelingswoord aanduidt: de VHP bromtjiedyari. VHP bijeenkomsten vandaag de dag zijn dan ook geen aangelegenheid meer van alleen Hindostanen, maar men kan de hele Surinaamse samenleving in terugvinden. Voor een groot deel van het Surinaamse volk is hij dan ook de leider bij uitstek, die ons land, middels het nationaal strategisch V-7 regeerprogram, zal leiden naar een glorieuze, vredige en vreugdevolle toekomst.

Binnen de politieke combinatie V-7 is Santokhi gevraagd om als coördinator op te treden. De besluitvorming in de combinatie wordt op basis van consensus genomen. Deze combinatie is volgens Hira een reële afspiegeling van vrijwel de totale Surinaamse samenleving, met haar typische plurale eigenaardigheden. Santokhi wordt volgens zijn woordvoerder gezien als het boegbeeld van de nieuwe Surinaamse natie. "Een volksleider die voor iedere Surinamer een nieuwe, veelbelovende horizon zal openen".

 

Bron: Starnieuws