Wereld Aids Dag 1 December 2014

Op deze dag  wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor HIV/AIDS

Vandaag 1 december, wordt er voor de 27ste keer Wereld Aids Dag herdacht. Ondanks een grote vooruitgang in de behandeling van HIV is moeten we aandacht blijven schenken voor HIV/AIDS.

Sinds de uitbraak van de epidemie raakten zo’n 78 miljoen mensen geïnfecteerd en stierven er ongeveer 39 miljoen mensen aan de gevolgen van aids.

Maar bij HIV/AIDS wringt het schoentje ook nog ergens anders. Omdat je HIV oploopt door onbeschermde seks leeft nog steeds het idee dat het oplopen van HIV eigenlijk wel een beetje ‘eigen schuld’ is. Deze opvatting werkt nog meer discriminatie in de hand maar doet de mensen met HIV ook geloven dat ze zich moeten schamen en dat het hun eigen schuld is. Deze Wereld Aids Dag roept dus op om de bestaande opvattingen kritisch te durven bekijken.

HIV is een chronische ziekte en wordt overgedragen via seksuele contacten en het gedeeld gebruik van injectienaalden. In de dagelijkse omgang met anderen is er geen risico op overdracht. Het virus tast het afweersysteem aan maar door het tijdig starten met HIV-remmers kan je nog een lang en kwaliteitsvol leven leiden, zonder ziekteverschijnselen. Ze genezen je niet maar maken het wel mogelijk om te leven, te reizen, te vrijen of kinderen te krijgen.

De feiten

39 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij. Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Boodschap: wereldaidsdag is er één van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder HIV. Enkel op die manier kan de kloof tussen deze twee groepen, die door angst en stigma is ontstaan, overbrugd worden. Een moment van bezinning en rust. Op deze dag staan wij van de VHP Jongerenraad stil bij dierbare overledenen en vragen sterkte voor hen die ziek zijn.

Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn. Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus.

90% van de getroffenen leeft in ontwikkelingslanden. Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidemie ernstige vormen aan. Ook in Nederland stijgt het aantal infecties met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Slechts 1 op de 10 mensen in arme landen wordt op HIV getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die acuut aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook. Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met HIV, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestrijding boekt steeds meer resultaat dankzij meer geld, betere voorlichting en meer medicijnen.

VHP Jongerenraad