Navratri

Na een korte vakantie en drukke werkzaamheden ben ik weer begonnen met ‘Chan blog’. We zitten nu in Navratri periode dus begin ik gelijk met Navratri . 

Negen dagen lang zullen Hindoes wereldwijd alle aandacht besteden aan Durga Mata, die de mensheid liefde en bescherming geeft. Twee keer per jaar wordt Navratri gevierd. De tweede periode is al begonnen en zal eindigen op 2 oktober. 

Navratri is een periode van 9 dagen gewijd aan Durga, de moeder van het Universum en de Oerbron van de energie die de natuur zelf is. Het is een beleving van de verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven. 

Letterlijk betekent Navaratri 9 nachten. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome Hindoe veelal in huiselijke kring een offerdienst, waarbij de negen verschijningsvormen van de vrouw van Shiva worden vereerd. De verering is vooral gericht op de godin Durga, een van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect. 

Durga is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt duisternis om licht te creëren. 

Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten. 

Het is ook de kracht van vernieuwing, verandering en de kracht van de schlepping die wij allemaal nodig hebben. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van de creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri. 

Gedurende deze periode van Navratri zal ik ook bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid. Vanuit deze plaats wens ik aan allen die Navratri vieren een gezegende Navratri toe met veel spirituele kracht, zegen, reinheid en bescherming van de Almachtige. Moge het gebed en de zegeningen van deze Navratri u verheffen tot een beter en gelukkig mens. Jai Mata Di.

Chan Santokhi